تست های چکاپ
پزشکان ثابت کرده اند که بسیاری از بیماریهای مهلک در زمانی که در مراحل اولیهی بیماری تشخیص داده شوند، قابل درمان هستند. برای اینکه در مراحل اولیهی بیماری ها به وجود آن ها پی ببریم و بتوانیم آن ها را درمان کنیم، باید به صورت منظم آزمایش چکاپ انجام دهیم. در این مقاله از آزمایشگاه پاتوبیولوژی اهورا قصد داریم در مورد انواع متفاوت آزمایش چکاپ و فواید آن صحبت کنیم.
اهمیت آزمایش چکاپ
جهانِ امروز ما، جهانی پر از آلودگی، خطر و بیماری است. پیشرفت تکنولوژی از یک جهت باعث راحتی درسبک زندگی انسان ها شده است، اما از طرف دیگر باعث ایجاد و افزایش مواردی مانند آلودگی صنعتی، رادیو موجها و بسیاری موارد دیگر، شده است. همه این ها باعث میشوند که سلامتی افرادی که در این جامعه زندگی میکنند، بیشار از گذشته دذر معرض خطر قرار گیرد. در این میان، اگر به فکر سلامتی خود نباشیم، بدنمان بسیار سریعتر از آنچه که فکر میکنیم در برابر این تهدیدات کم میآورد.
برای مقاوت در برابر این تهدید ها، باید سالمتر زندگی کنیم. ایجاد تغییر در سبک زندگی، اولین راهحلی است که باید به کار بگیریم؛ اما بیماری نیز جزئی از انسان است. همهی ما ممکن است با وجود تمامِ مراقبتها، بیمار شویم. در این شرایط لازم است هر چه سریعتر به بیماری خود پی ببریم و روندِ درمان سریع آغاز شود.
و اما توجه به این نکته مهم ضرروی است که متاسفانه بسیاری از بیماریهایی که امروزه ممکن است هر یک از ما را درگیر کند، بیماریهایی هستند که یک دورهی نهفتگی دارند. این یعنی در این دوره حتی ممکن است متوجه نشویم که به یک بیماری مبتلا شدیم. بعد از گدشت دوران نهفتگی، علائم بیماری کم کم در بدن مشاهده میشود و احتمالا فرد به بیماری خود پی خواهد برد. خبر بدتر این است که در بسیاری از موارد، علائم وقتی در بدن فرد ظاهر میشود که بیماری اوج گرفته و حالا دیگر احتمال جواب دادن درمان ها کمتر است. اهمیت آزمایش چکاپ به صورت روتین در این موارد نمایان می شود.
چکاپ شامل چه آزمایش هایی می شود؟
- آزمایش خون
آزمایش خون یکی از مهم ترین مواردی است که در چکاپ باید باشد. شمارش کامل سلولهای خونی به تشخیص وضعیت سلامتی کمک می کند. همچنین برای مشخص کردن برخی از بیماریها مانند کم خونی (آنمی)، مالاریا، سرطان خون و موارد مفید است. آزمایش چربی خون هم قسمتی از آزمایش خون است که در تعیین وضعیت سلامت به پزشک کمک می کند. بالا بودن سطح کلسترول و تری گلیسیرید خون، ممکن است نشان دهنده افزایش خطر ابتلا به مشکلات مختلف سلامتی از جمله بیماری قلبی باشد. اگر بالای 45 سال دارید، باید هر پنج سال یکبار این آزمایشات خون را انجام دهید. اگر سابقه خانوادگی دارید و یا سیگاری هستید، باید از سن 40 سالگی هر سال آزمایش دهید.
- آزمایش مدفوع
آزمایش مدفوع آزمایشی است که وجود باکتری بیماری زا را در دستگاه گوارش تحتانی مشخص کرده و تشخیص می دهد این آزمایش به پزشکان در تعیین سطح سلامت فرد کمک می کند. همچنین در این آزمایش بین باکتری های طبیعی و بیماری زا تمایز قائل می شود.
- فشار خون
اگر فشار خون شما طبیعی می باشد، سن شما زیر 40 سال است و هیچ سابقه خانوادگی فشار خون بالا نداریدد، هر دو سال یک بار فشار خون خود را چک کنید. اگر بالای 40 سال داریدیا فشار خونتان بالاست و یا سابقه شخصی یا خانوادگی فشار خون بالا، سکته مغزی یا حمله قلبی دارید، لازم اس بصورت مداوم فشار خون خود را چک کنید.
- تستهای چاقی
اضافه وزن یک عامل خطر مهم برای بسیاری از بیماریها از جمله بیماریهای قلبی عروقی و دیابت است. برسی شاخص توده بدنی (BMI) و اندازه گیری دور کمر هر دوسال یک بار می تواند مفید باشد.
- آزمایشهای مربوط به دیابت
آزمایشهای دیابت شامل آزمایش سطح قند خون ناشتاست که میزان گلوکز خون را به صورت ناشتا اندازهگیری میکند. معمولاً قبل از صرف صبحانه انجام میشود. این آزمایش با توجه به سابقه بیمار، باید سالانه یا هر سه سال یک بار انجام شود.
آزمایش های دیگری نیز وجود دارند که با توجه به سن و جنسیت طبقه بندی می شوند.
- ازمایشات چکاپ زنان
- ازمایشات چکاپ مردان
- آزمایشات چکاپ کودکان
- آزمایشات چکاپ سالمندان